BLOG
We are Tamara, We produce with care
17 Haziran 2021
Koronavirüs Hangi Kumaşlarda Daha Uzun Süre Hayatta Kalıyor?

Koronavirüs Hangi Kumaşlarda Daha Uzun Süre Hayatta Kalıyor?

Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüse karşı alınacak önlemler de artmaktadır. De Montfort Üniversitesi, Koronavirüsün hangi kumaşlarda daha uzun süre hayatta kaldığına dair bir araştırma yaptı.  Koronavirüs kumaş seçiyor mu? Hangi kumaşlar tercih edilmeli? Koronavirüs tekstil sektörünü nasıl etkileyecek? sorularının cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.

 

Koronavirüsün Kıyafetlerdeki Yaşamı

Temas ettiği her eşyada belli süre yaşamını devam ettiren Koronavirüsün kıyafetlerdeki yaşam süresi de değişiklik göstermektedir. De Montfort Üniversitesi’nin yapmış olduğu Koronavirüsün hangi kumaş türlerinde ne kadar hayatta kaldığı araştırmasının sonucunda en uzun süre Polyester kumaşlarda hayatta kaldığı ortaya çıktı. Bu araştırma, sosyal hayatın içerisinde kıyafet tercihi yaparken Koronavirüsün evlere taşınabilmesinin oldukça kolaylaştığını göstermektedir. Bundan dolayı hijyen ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerekirken ayrıca giyilecek kıyafetlerin kumaşlarına da dikkat edilmesinde büyük fayda bulunmaktadır.

 

Pamuklu Kumaşlarda Koronavirüs

Yapılan araştırma sonucunda yüzde yüz pamuklu kumaşlarda Koronavirüs 24 saat canlı kalmaktadır. Pamuk kumaşlı kıyafetlerin tercih edilmesi durumunda, kıyafetleri evlerin içerisinde bulundurmadan balkonda ya da açık alanda 1 gün boyunca havalandırılması da alınabilecek önlemler arasındadır.

 

Polyester Kumaşlarda Koronavirüs

Koronavirüsün kumaş ürünlerinde en çok yayıldığı tür ise polyester kumaşlardır. Polyester kumaşlarda Koronavirüs 72 saat canlı kalmaktadır. Bu oldukça uzun bir süre olsa da araştırmacılar kıyafetlerin 67 derece sıcaklıkta yıkandığı takdirde Koronavirüsün yayılmasının engellenebileceğini belirtmektedir. Kullanılan kıyafetlerin kirli sepetinde bekletilmeden direkt olarak makineye atılıp yıkanması, ev içerisinde salgının yayılmasını da önlemektedir.

 

Koronavirüs Kumaş Seçiyor Mu?

Covid-19 salgını hakkında yapılan araştırmalar hala devam etmekte ve son yapılan araştırmalara göre Koronavirüs kumaş türlerinde farklı sürelerde canlı kalabilmektedir. Polyester kumaşlı kıyafetlerde 72 saat, pamuklu kıyafetlerde 24 saat, polyester ile pamuk karışımı (hibrit) kıyafetlerde ise 6 saat canlı kalmaktadır. Tüm bu kıyafetlerin 67 derecede yıkanması gerektiği araştırmacılar tarafından açıklansa da kıyafet seçimi yaparken kumaş türlerinde tercih yapılması salgına uğramamak için büyük önem taşımaktadır.

 

Koronavirüs Tekstil Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

 

Neredeyse her sektörü olumsuz etkileyen Koronavirüs tekstil sektörünü de büyük ölçüde etkiledi. Tekstil firmaları pamuklu ve polyester kumaşlı elbiselerin satışlarında sıkıntılar çekmeye başlarken hibrit (pamuklu-polyester) kumaşlı kıyafetler ise talebe yetişemiyor. Bir süre daha hayatımızdan gitmeyecek olan Koronavirüse karşı gardıroplarımızı tekrardan düzenlememiz çok önemlidir. Hibrit kumaşlı elbiseleri tercih ederek bu süreci daha dikkatli ve güvenli bir şekilde atlatabilirsiniz. Tercih edilecek hangi kumaşlı kıyafet olursa olsun kıyafetlerinizi 67 derece ve üzerindeki sıcaklıkta yıkayıp dezenfekte edebilirsiniz.

Diğer Bloglar
Tamara Textile sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez politikamızı kabul etmiş olursunuz.
close